De stad verandert snel

Stedelijke technologie heeft grote invloed op de fysieke stad en het stedelijk leven. Steden worden intelligenter, slimmer. Vanuit veel invlalshoeken werken mensen op diverse plekken aan slimmer gebruik van technologie, maar in mijn optiek te weinig vanuit samenhang. Daarmee laten we misschien wel kansen liggen om steden, wijken of specifieke locaties een meerwaarde te geven.

 

Samenhang is belangrijker dan ooit, omdat ontwikkelingen niet op zichzelf staan. Ik probeer de verschillende ketens van aanbieders en vragers bij elkaar te brengen. Hiervoor heb ik een dialoogtool ontwikkeld: de Smart City RADAR ("de schijf van 6 voor slimme steden").

 

Waarom Smarter Cities?

Technologie ontwikkelt razendsnel. De afgelopen jaren was het vooral persoonlijk en werkgerelateerd: mobiel bellen, nieuwe laptops/computers en entertainment. Nu gaat technologie in snel tempo naar gebouwen, openbare ruimte, energie, verkeer- en vervoer en de stedelijke kringloop van voorwerpen.

 

Waar onze steden in de afgelopen 150 jaar werden aangejaagd door nieuwbouw en herontwikkeling, ligt nu de uitdaging in het ontwerpen en doorontwikkelen van de bestaande gebouwde omgeving. De opkomst van informatietechnologie, sociale netwerken en nieuwe (mobiele en draadloze) technieken openen een heel nieuw speelveld.

 

5 pijlers voor Smarter Cities

Om echt effectief bij de te dragen aan slimmere steden met (stedelijke) technologie is het essentieel om te denken en handelen vanuit de 5 pijlers waarover ik in onderstaande film vertel (4 min).