Wonderlijke getallen

Gepubliceerd op 11 maart 2019 om 17:05

Boeiend boek! De auteur Theo Arosius verkent op een verhelderde wijze hoe ver de Egyptenaren waren in hun wiskundige kennis en inzichten. En dat zij die kennis op een bijzonder mooie manier hebben verwerkt in kunst en bouwwerken (zoals de piramides van Gizeh).

Voor mij erg inspirerend, omdat ik me altijd heb verwonderd over de mismatch tussen onze algebra (wiskunde) gebaseerd op ons 10-tallig stelsel met hele getallen en de vormen die we tegenkomen in natuur en kunst.

Denk aan 'pi' maar vooral ook de 'rho' van de gulden snede. Getallen die eindeloos doorgaan en zich niet laten 'vangen' in onze wiskunde met decimalen.

Het logo van mijn bedrijf is geïnspireerd op spiralen vanuit de gulden snede: iets dat veelvuldig voorkomt in de natuur en vele andere vlakken als muziek.

Theo Arosius legt goed uit hoe de oude Egyptenaren werkten met breuken die constanten die lastig zijn uit te drukken in decimalen, in breuken wel goed zijn weer te geven. Die manier van wiskunde bedrijven werd lang als primitief gezien. Maar als we goed met cirkels, verhoudingen van driehoeken en piramiden, maar vooral ook met de gulden snede om willen gaan, moeten we erkennen dat daar toch veel inzit.

Met bijzondere prestaties die de oude Egyptenaren daarmee hebben weten te bereiken. Het blijven allemaal afspraken: onze manier van denken (en wiskunde bedrijven) versus die van de oude wijzen.

Voor mij de vraag of we misschien niet ook daar meer naar moeten kijken. Om de wereld verder te begrijpen dan de grenzen waar we nu tegen aan lopen.

Voor mij persoonlijk - heel inspirerend! Een aanrader om te lezen.

 

#paradoxale wereld #kennis #pluraal